Minestrone, turecka zupa z soczewicą to tylko niektóre przepyszne potrawy jakich nauczyli się podopieczni Placówek Socjalizacyjnych "Mój Dom - Moja Przyszłość" w Słupsku na specjalnych warsztatach prowadzonych przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Placówki działają w strukturach MOPR w Słupsku

Przez dwa tygodnie na czterech warsztatach kulinarnych, podopieczni placówek uczyli się, jak dobrze być zorganizowanym w kuchni i tworzyć wyjątkowe przepisy kulinarne. Warsztaty kierowane były specjalnie do wychowanków, którzy lada moment opuszczą placówki i wyruszą w dorosłość. Projekt ma przygotować ich do tego od strony kulinarnej. Młodzież uczyła się dodatkowo m.in.: jak planować zakupy, jak efektywnie wykorzystywać produkty, jak zrobić użytek z pory roku, czy jak zachowywać się przy stole. Projekt zakończył się uroczystą kolacją w usteckiej restauracji Dym na Wodzie, którą przygotował szef kuchni Rafał Niewiarowski.

Słupsk był pierwszym miastem w Polce, w którym Fundacja przeprowadziła warsztaty kulinarne. Z danych jakie podają jej przedstawiciele, w kraju rocznie 2500 wychowanków opuszcza podobne placówki.

Słupski projekt prowadzony był pod patronatem Roberta Biedronia prezydenta Miasta. Partnerami przedsięwzięcia w Słupsku byli: Miasto Słupsk w tym MOPR , Dym na Wodzie, Zespół Placówek Oświatowych, Perla.

1

2

3

4

5

8

9

10

11

12